Within March 22-29, 2020, three articles that generate hate speech were selected from print media. You can find three articles that contain hate speech against Europeans, Greeks, Jews, and Christians as well as the analyses written about them below.¹


1.

Akşam, 23 Mart 2020
Akşam, 23 Mart 2020

Akşam gazetesinin sınırdaki sığınmacılar üzerinden Yunanistan güvnlik güçleri ve Türkiye güvenlik güçleri arasında gerçekleşen hadiseye dair yaptığı haberde kullandığı ‘’Türk güvenlik güçleri Yunan’ı püskürttü’’ şeklindeki başlık olayı Türk ve Yunan kimlikleri üzerinden adlandırarak düşmanlığı körüklüyor ve devletlerin güvenlik güçlerinin bullunduğu eylemleri bu kimliklere atfediyor.


2.

Yeni Söz, 25 Mart 2020
Yeni Söz, 25 Mart 2020

Avusturya’da Covid 19 ile mücadelede kapsamında dayanışma gösteren ve kampanyalar düzenleyen Müslümanlar ve Türklere dair yapılan haberin başlığı için seçilen "Bencil Avrupa’ya insanlığı öğretiyoruz’’ cümlesindeki "Bencil Avrupa’’ ifadesiyle,  Avrupa toplumlarını doğrudan bencil olmakla işaretliyor ve kimliğe karşı ayrımcılığı güçlendiriyor. 


3.

Yeni Mesaj, 25 Mart 2020
Yeni Mesaj, 25 Mart 2020

Zühtü Kazancı, "Cevabı zor sorular" başlıklı köşe yazısında geçen "Hatırlamıyorsunuz değil mi? Hristiyan ve Yahudiler de aynısını yaptığı için delalete düşmüş ve azıp sapmışlardı" ifadeleriyle, Yahudi ve Hristiyanlara karşı ayrımcı ve suçlayıcı bir önermeyle, bu dini kimliklerin paydaşlarına yönelik ayrımcılığı pekiştiriyor. 


1.Within the scope of the media monitoring work focusing on hate speech, all national newspapers and around 500 local newspapers are monitored based on pre-determined keywords (e.g. Traitor, apostate, refugee, Christian, Jewish, separatist, etc.) via the media monitoring center. While the main focus has been hate speech on the basis of national, ethnic and religious identities; sexist and homophobic discourses are also examined as part of the monitoring work.